Wat betekent pijn?

Het mechanisme van pijn heeft een duidelijke structuur:

Image result for pain pathway

In dit geval start de pijn in de knie regio en gaat via zenuwen naar het ruggenmerg. De volgende stop is via centrale zenuwen in de thalamus van de hersenen, iets wat je best vergelijkt als een relaisstation. Een relaisstation is een station waar de signalen naar de juiste plek doorgestuurd worden.

Het pijnsignaal gaat vervolgens naar de anterieure cingulaire cortex (ACC) en andere hersenstructuren om te eindigen in de hersenstam waar het echte pijncentrum zich bevindt. Hier wordt de lichaamsreactie bepaald op het pijnsignaal.

Wat is een pijnsensor?

“The peripheral terminal of the mature nociceptor is where the noxious stimuli are detected and transduced into electrical energy. When the electrical energy reaches a threshold value, an action potential is induced and driven towards the central nervous system (CNS). This leads to the train of events that allows for the conscious awareness of pain.” – by A. Fein Nociceptors: the cells that sense pain

In het nederlands betekent dit dat schadelijke prikkels opgevangen worden door deze cellen en in elektrische energie omgezet wordt om uiteindelijk het ruggenmerg en de hersenen te bereiken. Een belangrijk aspect dat het de prikkel hoger moet zijn dan een drempelwaarde. Deze drempelwaarde of threshold hangt af van persoon tot persoon en van hoelang de pijn al aanwezig is.

Welke soorten pijnsensoren zijn er?

*Thermisch: warm/koud prikkel
bijvoorbeeld: hete pan/hoofdpijn van te snel ijs te eten (brainfreeze)

*Chemisch: hebben capaciteit om te reageren op endogene stoffen of externe
bijvoorbeeld: buikpijn na melk te hebben gedronken bij lactose intolerant persoon
spierpijn door hormonaal onevenwicht

*Slapende: wordt geïrriteerd door een inflammatie in de buurt
bijvoorbeeld: een pijnlijke knie kan een gevolg zijn van de heup

*Mechanische: reageert op druk of mechanische vervorming
bijvoorbeeld: door stijve spieren komt er extreme druk op een gewricht en krijg je (vervroegde) artrose symptomen

Waar vind je ze?

Doorheen heel je lichaam

Mijn mening:

 

Kennis hebben van de verschillende soorten pijnsensoren, van het pijnmechanisme, van wat het exact is, enzovoort is een noodzaak. Toch zijn er veel bovenvermelde zaken waar een kinesist niets aan kan doen. Ik bedoel hersenen, ruggenmerg, hormonen, te koud klimaat, te vochtig,… komaan, dat zijn dokterszaken?

Medicatie is dan iets waar enorm veel tijd en studie in zit. Toch heb ik het gevoel dat mensen minder en minder willen pillen slikken. Er moet toch een andere manier zijn?

De mechanische pijnprikkeling is mijn stokpaardje. Er staat overdreven druk of deformatie. Dit zijn 2 subjectieve zaken, er kan deformatie voelbaar zijn zonder dat een scan dat kan bevestigen net zoals druk.

Zijn operaties dan the way to go? – Enkel in specifieke gevallen, niet meer kunnen steunen/stappen/staan zijn vrij essentiële tekortkomingen. Voor de rest hebben ze weinig meerwaarde

Wat dan?

Tensegrity is een begrip dat inhoudt dat het zachte weefsel in ons lichaam (bindweefsel) ons rechtop houdt en onze spieren en botstukken begeleidt tijdens een beweging. Dus is het een globaal behandelingsconcept bij mechanische druk en deformatie toe te passen.

Wat zijn de handelingen bij tensegrity?

Hetzelfde als bij een manueel therapeut, fascia therapeut, sportkinesitherapeut,… alleen met een andere gedachtegang. De toepassing blijft

“VERLICHT SPANNING, VERSTEVIG INSTABILITEIT”

geïnteresseerd?

bron: Anatomy trains by Thomas W. Myers

Image result for myers anatomy trains

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s