Functionele training

Onlangs las ik een melding op Facebook dat functionele training de fitnesshype wordt van 2017, net als soorten yoga en dans.

Ik ben zelf een grote fan van functionele training, specifiek de variatie daarvan. Ik vind dat sporten steeds moet leiden tot een verrijking van je lichaam. Verschillende bewegingen, soms belast, soms onbelast,… is een vereiste om je zo gezond mogelijk te houden. Maar er zijn nadelen aan.

Valkuilen:

  • Er is bewezen dat functionele training geen meerwaarde heeft naar dagdagelijkse activiteiten. Er is weinig tot geen transfer van verworven kracht in de oefening naar handelingen die je elke dag doet.
  • functionele training geeft veel stress op gewrichten en op de passieve stabiliteit daarvan door de hoge intensiteit.
  • Door de hoge intensiteit duurt het langer voor je een oefening volledig beheerst en controleert, dit kan leiden tot frustratie en vervolgens te snel vooruitgang te willen boeken. Dit kan weer leiden tot overbelastingsletsels.
  • Begeleiding is cruciaal voor deze soort training, niet iedereen is een expert in oefentherapie. Respecteer de professionals.

Wat er tegen te doen:

  • Bekijk functionele training als een ander concept, dezelfde spieren worden getraind in een andere positie/intensiteit met een andere synergie. Deze synergie is wel transfereerbaar naar het dagelijks leven. Je kan stellen dat eenmaal je een oefening kunt, is er eerlijk gezegd weinig meerwaarde ze te blijven herhalen (op vlak van gezondheid)
  • Verzorg de mobiliteit en de passieve stabiliteit van je gewrichten. Dit wil zeggen dat negatieve herhalingen van een oefening, zoals bijvoorbeeld het zakken bij het pompen een groter effect heeft op de structuren vlak naast een gewricht. Terwijl het omhoog komen of het wegduwen van de grond meer effect heeft op spiergedeelte verder verwijderd van het gewricht.
  • Luister naar je lichaam: rode vlaggen zijn pijn in het gewricht, pijn die erger wordt, pijn die zich uitbreidt, pijn die langer dan 3 dagen aanwezig is.
  • Vind de juiste persoon om je te begeleiden, online is gegeneraliseerd om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Face-to-face is specifiek en adaptief. Zelfs éénmalig afspreken heeft steeds een meerwaarde, al kijkt de prof toe hoe je een oefening doet. Ontdekken kan je online, uitvoeren is persoonlijk.

Voor meer vragen, aarzel niet me te contacteren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s