Wandel jezelf gezond

Recent heb ik een blogpost geschreven over zitten. Daarbij had ik het specifiek over de liesregio waar heel veel bloedcirculatie zich bevindt.

Afgelopen bijscholing hadden we het een hele tijd over het wandelpatroon, meer bepaald hoe iedereen zich in een bepaald patroon beweegt. De visie hier is niet je uit je patroon te behandelen tot je een ander patroon bekomt, maar eerder een balans te zoeken tussen links en rechts in je lichaam. In onderstaande prent zie je de functionele lijnen die diagonaal over ons lichaam lopen.

https://cdn.anatomytrains.com/wp-content/uploads/2014/01/posterfl1.pngImage result for spiral line

De kritieke plaatsen bevindt zich in de liesstreek (voorzijde bekken) en op de achterzijde van het bekken. Daar kruist de linkse diagonale keten de rechtse en omgekeerd, zowel vooraan als achteraan.

Wandelen heeft als nut dat je deze gekruiste ketens alternerend op- en ontspant. De linkse vooraan met de rechtse achteraan en omgekeerd zijn gelinkt.

Onevenwicht?

Een onevenwicht kan aanleiding geven tot een overbelasting van een structuur. Dit kan knie, schouder, rug, nek, voet, …. Deze overbelasting kan lokaal behandeld en verbeterd worden, soms blijft er echter een residuele last aanwezig. Dit onevenwicht kan zich in mijn ogen vertalen naar die residuele klacht en die verbeteren. Je moet de moeilijkste factor bepalen en daar oefeningen voor geven.

Dus alle aandoeningen van frozen schoulder, meniscusklachten, stijve hamstrings, rugpijn na lang staan of zitten, kruisbandenruptuur tot nekpijn die vaak terugkeert?

Laat je nakijken en misschien vinden we een structuur ver weg van je kwetsuur die we kunnen verbeteren zodat je klacht minder of niet meer voorkomt.

Hoe kan je die structuur blijven onderhouden? – Door gewoon te wandelen!

Meer tips? Like de Facebookpagina om op de hoogte te blijven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s