Heeft een klacht een persoon of een persoon een klacht?

Alles moet tegenwoordig een naam hebben, liefst één die enkel professionele mensen begrijpen met het motto om onderlinge communicatie te verbeteren.

Het woord voor luisteren naar uw patiënt: Anamnese

In de kinesitherapie leren we over een administratieve soort. Dit gaat over je naam, adres, gsm, email, beroep en hobby.

De rest gaat over de klacht, de plek van de klacht, de intensiteit, ontstaan, verloop van de pijn, medicatie, voorgaande operaties,…. Allemaal gemakkelijke vragen lijkt mij.

Wat er achter deze vragen zit, is een pak minder voor de hand liggend. Maar dit is juist het cruciale deel en het eigenlijke doel van de anamnese. De grote vraag is: wat voor persoon heb ik hier voor mij? En wat voor soort klacht?

Een diagnose stellen is het gemakkelijkste wat er is. Een pijnlijke plek, een beetje kennis van anatomie en het achtervoegsel “itis” of “algie” erachter plakken, wat eigenlijk gewoon ontsteking of pijn betekent. Een diagnose is gesteld, dat kan iedereen. Wat de klacht inhoudt hebben we al ontleed aan de hand van de plek van de klacht en de klacht zelf. Een ontsteking duurt standaard 7 dagen voor herstel, eerste paar dagen voor afbreek, vervolgens paar dagen voor herstel. Na 7 dagen gebeurt er voornamelijk een maturalisatie van het weefsel. Pijn is gepaard met dit proces en zou na ongeveer 4 dagen moeten verdwijnen.

De intensiteit van een klacht gaat niet altijd gepaard met meer schade. Er is een slechte onderlinge relatie tussen de hoeveelheid schade en hoe pijn het doet. Het is zelfs zo dat hoe langer de klacht aan houdt, dat de schade hersteld is maar de pijn nog even present is. Dit is dus dan ook een slechte parameter voor schadeherstel, wel een goede parameter voor ons als therapeut hoe de behandeling aan slaat.

Het ontstaan is zeer interessant, vind ik. Het onderscheid wordt meestal gemaakt op basis van tijd, meer bepaald acuut (direct) of chronisch (langer dan maanden). Ik vind dit weer een slechte parameter op basis van tijd, liever op basis van een interne of externe weerstand. Externe weerstand is iets zoals het voortduwen van een zwaar object dat kan leiden tot een spierscheur of tijdens het fitnessen of gewicht heffen. Interne weerstand is uw eigen stijfheid overwinnen tijdens een beweging. Ben je ergens heel stijf? De kans is groot dat je tegenwerkende spieren een overbelasting te verduren krijgen en dus pijnlijk worden of een ontsteking krijgen op de overbelasting. Externe weerstand betekent vaak spierkrachttraining, interne eerder mobiliteitstraining. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd.

Het verloop van de pijn betekent of je pijn hebt ‘s ochtends bij het opstaan, ‘s nachts in je bed, overdag na een beweging, tijdens een beweging, bij weerstand,…. De opties hier zijn eindeloos en telkens vraagt dit een andere benadering.

De medicatie en voorgaande operaties zijn er eerder voor factoren uit te sluiten waar wij als kinesisten weinig aan kunnen veranderen.

Dat gaat allemaal over de klacht. Wat mist er hier? Oh ja, de klacht heeft een persoon. Ik bedoel de persoon heeft een klacht.

Nieuw onderzoek over hoeveel je slaapt, je visie, je dagindeling, wat je veel doet, wat je weinig doet, wat je denkt, hoe je dingen ziet of hoe je erop reageert. Dit heeft invloed op je Centraal Zenuwstelsel, meer bepaald je hersenen en je ruggenmerg. In detail heeft dat invloed op de prikkelbaarheid en de recuperatie van je centraal zenuwstelsel, hoe snel je iets voelt en hoe lang dit aanhoudt.

Wat linkt kinesitherapie nu aan je persoonlijkheid?

Alle handelingen bij de kinesist/osteopaat geeft je brein informatie. Meestal werken we via reflexmatige acties van je lichaam. Wij bewegen je lidmaat, door zenuwen worden informatie overgebracht naar je ruggenmerg of hersenen, reflexmatig komt er een reactie op. Wij veranderen niets aan de samenstelling van je lichaam, zeker niet na 9 sessies, laat staan 1. Toch al verandering gevoeld? Dat is de reactie van je centraal zenuwstelsel. Dus helpt de kinesitherapie niet? Kijk dan verder dan het mechanisch bewegen van je lichaam en meer naar hoe je levensstijl is.

Voor meer vragen, mag je me steeds contacteren.

Thomas

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s