Het Diafragma en je lichaam

De middelde persoon ademt ongeveer 10 tot 12 keer per minuut, 60 minuten per uur, 24 uur per dag, 7 dagen op 7.

Per dag brengt dat het totaal ongeveer op 14 400. Ons lichaam is hier natuurlijk tegen gewapend, ademhalingsspieren zijn zeer goed in uithouding.

Maar wat gebeurt als het fout loopt met onze ademhalingsspieren?

Eerst een korte samenvatting van de ademhalingsspieren:

ademhalingsspieren - Thomas Van de Vel
image by physiopedia

De primaire ademhalingsspieren zijn dus het middenrif met de buitenste tussenribspieren voor de inademing en het passieve rekker effect van de ribbenkooi voor de uitademing.

Wat kan er fout lopen?

  • trauma van wervelkolom of ribben door een val of botsing
  • vermoeidheid van het middenrif
  • inactiviteit van het middenrif
  • slechte mechanische ontwikkeling
  • stress

Trauma van wervelkolom of ribben

slipping-154577_960_720

Dit is een open deur intrappen. Hoeveel patiënten er niet blijven over door bomen hoe de whiplash van zoveel jaar geleden zich nu nog doet gelden, hoe een val hun heup/rug kapot heeft gemaakt. Herstel kan een paar maanden voor zich nemen, maar jaren? Dan is er iets anders aan de hand, zoals bijvoorbeeld een verminderde neiging tot het gebruik van het middenrif sinds het trauma. Tijdens de herstelperiode was dit misschien noodzakelijk, maar nadien moet het terug zijn job doen.

Vermoeidheid van het diafragma

workout - Thomas Van de Vel

Bewijs is geleverd dat een workout waarbij je lange tijd boven 80% van je conditie (uitgedrukt in maximale zuurstofopname tijdens inspanning) kan leiden tot vermoeidheid van je respiratoire spieren. Doe je dit geregeld, dan kan dit leiden tot verminderde ademhaling. Dit is een mogelijke verklaring waarom topsporters hier ook last van hebben.

Inactiviteit van het diafragma

deskjob pain Thomas Van de Vel
Met je benen in een hoek van 90° wordt het moeilijk om via je buik te ademen, zeker wanneer je armen ook nog een taak aan het verrichten zijn die voor je plaatsvindt. Plots is het heel plausibel waarom zitten, autorijden, computerwerk, studeren,… niet goed is voor je houding/pijn/lichaam.

Verminderde mechanische ontwikkeling

evolution somewhere something went wrong Thomas Van de Vel

Als we het zelf niet “grondig” doen, we gaan bij onze jeugd het zelf niet meer kunnen vaststellen wat er scheelt. Of beter nog, de jeugd heeft niemand waarvan ze nog kunnen leren hoe ze deze vaardigheid beter kunnen ontwikkelen.

Stress

Spanning vertaalt zich naar veel kenmerken in het opperste lidmaat, ons aangezicht. Afkeer trekt je tong naar achter, spanning klemt je kaken op elkaar, lang werken doet je ogen vermoeien en beginnen je nijpen in je oogspieren, planning geeft je spontaan rimpels. Al je aangezichtspieren geraken gespannen en vandaar ligt een mogelijke verklaring waarom je oppervlakkig ademt waarbij je enkel je tussenribspieren gebruikt en niet langer je diafragma.

Why care?

Rond je middenrif liggen enorm veel zenuwen met hun kernen. Deze kernen staan in voor je fight-flight-freeze respons (bij sport en inspanning) en je relax respons (slapen). Deze regio moet onder de loep genomen worden bij beide problemen.

Dus ben jij vatbaar voor veel blessures of herstel je slecht?

Laat je eens nakijken voor deze problematiek!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s