Is sporten ongezond?

 

 

Iedereen heeft wel eens last van een onaangenaam gevoel tijdens het sporten of zelfs nadien. Toch hoor je links en rechts dat bewegen en sporten noodzakelijk is voor allerlei “ergere” ziektes/burn-outs/depressies te voorkomen. Wat is te veel en wat is te weinig?

meten is weten - thomas van de vel- kinesitherapie - ranst

Je kan oneindig jezelf laten testen en je testresultaten zullen je in een bepaalde categorie plaatsen. Op basis van die categorie zal je instructies krijgen voor verschillende soorten trainingen of oefeningen te voltooien om jezelf en je conditie te verbeteren. Dit is voornamelijk performance-gericht, zelfs de gewrichtsbeweeggelijkheid. Je evolutie gaat verloren, wanneer je lichaam niet meer de juiste prikkel of training krijgt. Je traint ergens naartoe en daarna verlies je je drive en dus al je harde werk is op lange termijn voor niets. Plus heb je de mogelijkheid om er nog een blessure aan over te houden.

Revalidatie-gerichte of preventie-gerichte oefeningen mogen niet op voorgaande zaken georiënteerd zijn. Je wilt immers je harde werk niet naar af laten gaan, je wilt het laten voortduren. Je wilt van je pijn van af of je wilt pijn voorkomen, wat kan je dan nog doen?

Blessures zijn vaak het gevolg van een onevenwicht tussen je belasting en je belastbaarheid, je kan de lijn voort trekken naar een onevenwicht tussen je intense prikkel (sport) en je relaxatieperiode (herstel).  In performance gerichte oefeningen ga je de intensiteit van je prikkel meten en aanpassen. Je lichaam gaat zich hier op instellen en de verandering van prikkel zorgt voor een andere reactie, een ontwijkingsmanoeuvre. Preventie of revalidatie gerichte oefeningen  zijn niet hetzelfde en gaat zich vooral richten op je belastbaarheid en je relaxatieperiode. Je voelt immers het effect van een kiné of osteopathie sessie vaak pas na een paar dagen. Welke oefeningen kan je doen?

Onderstaande prent laat je zien wat het neurologisch zenuwstelsel verstaat onder sporten (rood) en wat rusten (groen) doen.
Je kan je focussen op de groene kant waarbij je probeert je ademhaling zo moeiteloos mogelijk te laten verlopen of je hartslag probeert te laten zaken of op je eten let of slapen of vaker naar het toilet te lopen. Deze manier probeert de groene kant te stimuleren, bijvoorbeeld mindfulness, yoga en meditatie zijn additionele manieren deze kant te stimuleren.

The_Autonomic_Nervous_System (1)
by Geo-Science-International on wikipedia 

Of je kan proberen de rode zijde te kalmeren. Je ziet de meeste bolletjes ter hoogte van je ribbenkooi en je (hoge niveau’s) lage rug. Alles wat zich focust op mobiliteit en ontspanning van de spieren ter hoogte van je ribbenkooi, je rug en je (lage regio) nek zal doen de rode kant doen verminderen. Relaxatiemassages, stretching, mobiliteitsoefeningen,… zijn hier uitstekend voor.  Toch zie je de meeste stretching en mobiliteitsoefeningen elders plaatsvinden (zoals de benen en de lage regio van je lage rug).

Sporten is zeker niet ongezond, we hebben het nodig voor het rode systeem in gang te zetten. Rusten is zeker niet ongezond, we moeten immers kunnen recupereren. Wat is nu genoeg? In plaats van tijd, intensiteiten en percentages erop te plakken, kunnen we gewoon focussen op de kwaliteit door middel van bijvoorbeeld je ademhaling.

Iedereen weet dit eigenlijk al, toch is het leuk de redenering erachter te horen.
Voor een afspraak mag je me steeds contacteren via 0499/41.36.54

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s