Eerste hulp bij blessure

Iedereen kent het PRICE principe, als een beetje gezond verstand.

P= Protection
R= Rest
I= Immobilization
C= Compression
E= Elevation

Dit is echter nuttig vlak na een acuut letsel. Acute letsels zijn letsels met een duidelijk startpunt van minder dan 3 weken geleden. Heb je geen duidelijk startpunt gevoeld toen je pijn op kwam. Dit valt dan eerder onder een subacuut of zelfs chronisch letsel, deze pijn komt geleidelijk op en kan langere tijd aanhouden. Een combinatie van deze 2 letsels kan ook, je kan je bezeerd hebben bij een beweging maar toch houdt de pijn langer dan 3 weken aan tot zelfs enkele maanden.

De tweede categorie is de meest voorkomende. Bij deze letsels is er geen strak principe, geen afkorting met gemakkelijk te onthouden elementen. Rust kan in het begin deugd doen maar van zodra je terug met een activiteit begint (autorijden, werken, sporten,…) komt de pijn terug. Is medicatie dan the way to go?

diabetes-blood-sugar-diabetic-medicine-46173.jpeg

Ondanks onze gezondere levensstijl is er geen afname in chronische ziektes, integendeel zelfs. Misschien hangt dit wel samen met overmedicatie van symptomen, ziektebeelden of operaties.

Wat doe je dan bij chronische klachten of letsels die geleidelijk opgekomen zijn?

  • Raadpleeg verschillende takken van de geneeskunde en gezondheidszorg
    Iedereen heeft zijn specialisatie, iedere tak denkt op een andere manier. Heb je geen baat bij de ene? Misschien tijd om iets anders te durven proberen. Probeer niet door te boren tot het magisch lukt. Meer dan waarschijnlijk heeft de tijdspanne er dan voor gezorgd dat je de pijn niet meer voelt.
  • Blijf geen medicatie nemen. Je lichaam reageert op deze pillen en iedereen weet wat voor effect Ibuprofen op de maag kan hebben, indien je deze langer blijft nemen. “Ik voel er niets van, ik heb een sterke maag” is in mijn ogen geen excuus om het te blijven volhouden.
  • Vertel mensen in je omgeving over je probleem. Iedereen heeft kwaaltjes, die lijken vanuit het niets te komen. Eenzaamheid en isolatie zijn belangrijkere oorzaken van pijn dan wat je wel of niet doet.
  • Scans en foto’s van je lichaam zijn soms handig, maar ze vertellen niet je verhaal. Je vertelt je verhaal rond je klacht.
  • Blijf in beweging, beweging is leven en leven is afbreken en herstellen. Je lichaam breekt zichzelf constant af en bouwt zich terug op. Beweging stimuleert dit.

Of maak een afspraak bij mij!

Het adres van de praktijk is Boswijk 7, 2520 Ranst. Mijn telefoonnummer is 04/99.41.36.54.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s