Hoe werkt een zenuw?

Een zenuw is opgebouwd uit verschillende neuronen, in het Engels is het fascicle in het Nederlands is het een bosje of een tros. Een tros neuronen vormen één geheel en verschillende bosjes/trosjes vormen één zenuw. Daartussen liggen nog bloedvaten voor de neuronen van zuurstof en bouwstenen te voorzien en om afvalstoffen af te voeren.

nerve
bron: Physiopedia

Een neuron is dan opgebouwd uit een nucleus (centrum), dendrieten voor contact met andere neuronen en een uitloper of een axon.

neuron by jouefct
bron: Jouefct.com

De enigste functie van het zenuwnetwerk is elektrische signalen doorgeven van de ene kant naar de andere kant. Er is geen verwerkingsfunctie hier, enkel een doorgeefluik via elektrische signalen.

Waarom doet een geklemde zenuw dan zoveel pijn?

Een zenuw kan op een eindlocatie prikkels ontvangen (chemisch, mechanisch en thermisch) die doorgestuurd worden naar de hersenen. De hersenen kunnen er dan gepast op reageren. Een mogelijke reactie is pijn (met je vinger een gloeiendhete pan aanraken) of een verminderde beweeglijkheid (na je enkel omgeslagen te hebben komt er veel vocht om je enkel te immobiliseren). Ook tijdens het verloop van de zenuw kan deze samengedrukt worden, bijvoorbeeld bij een hernia of bij een vernauwing van de ruimte waar de zenuw de wervelkolom verlaat. De zenuw bezenuwt zichzelf, toch gaat de pijn voelbaar zijn in de eindregio van deze zenuw en niet op de plaats zelf.

Waarom kan pijn enkele maanden aanhouden?

Je zenuwstelsel kan je best vergelijken met een elektriciteitsnetwerk onder spanning. Hoe hoger je basisspanning, hoe sneller je een drempelwaarde overschrijdt en je lichaam met afweerspanning (of pijn) reageert. De kans is reëel dat je niets fout hebt gedaan, er is meer sprake van een verhoogde basisspanning op je zenuwstelsel.

Hoe kan je chronische pijn dan aanpakken?

Je kan het best je leven biopsychosociaal bekijken. Biologisch is je dieet, je mechaniek en je bewegingspatroon. Pyschologisch is je reactie op recurrente stressors, wat doe je bij onverwachte gebeurtenissen, hoe ga je ermee om? Een psychologisch hulpmiddel is in mijn mening een dagboek zoals in vorig blogbericht verschenen is. Sociaal kan je eens bekijken met wie je zou gaan praten als je ergens mee zit. Zijn dit veel mensen, vertrouw je ze, wonen ze in de buurt, ben je mobiel?

Ik wil hier niet vertellen dat ik de antwoorden weet op al die vragen, elk zenuwstelsel is anders want elke persoonlijkheid is anders, andere omgevingen. De ene is niet beter dan de andere, je moet er mee voort zoals ze zijn. Grote veranderingen gebeuren zelden of nooit, kleine veranderingen tegen recurrent factoren kunnen één groot verschil brengen. Zeker de psychologische veranderingen kunnen grote verschillen brengen, want de sociale omstandigheden hier in Ranst, Vremde, Wommelgem, Broechem, Oelegem, Emblem, Lier zijn buitengewoon goed, net zoals de meeste mensen sportieve gewoontes hebben en gezond eten.

Voor verdere vragen mag je me steeds contacteren of eens komen babbelen op Boswijk 7, Ranst

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s