Spotlight: Longus Colli

De Musculus Longus Colli, oftewel de lange nekspier bevindt zich aan de voorzijde van halswervels en strekt zich uit tot de voorzijde van de ribwervels. De innervatie komt vanuit de nek van C2- C6.

De functie van de spier is de stabilisatie van de nek, beweging gaat deze spier niet kunnen introduceren doordat ze zo dicht bij het centrum van de beweging zit. Stabiliseren en houding van de nek is zoveel gemakkelijker door deze positie.

Waarom is de houding van de nek zo belangrijk en hoe kan je deze activeren?

De houding van de nek is heel belangrijk voor ons evenwicht, want de hersenen stellen zich af op de informatie van de ogen ten opzichte van de positie van nek. Dit is even belangrijk voor bloedvoorziening naar de armen en het hoofd, net als het lymfesysteem in deze regio. Mechanisch en qua spierketen komt er van de nek heel veel druk op het zwaartepunt van ons lichaam, vaak is ons onderste lidmaat aan het compenseren voor een verschuiving van het zwaartepunt. Dit zwaartepunt kan uit balans getrokken worden door een slechte nekhouding. Spierketens hebben steeds connecties met de nek, deze spieren zijn vaak ook onbeschermd tegen koude tijdens de winter periode of worden uitgeput door de lange computeruren.
Deze spier kan je activeren door een dubbele kin te maken, deze gedurende de hele oefening aan te houden en vervolgens naar boven proberen te kijken/ je nek te strekken. Vele patiƫnten voelen bij deze beweging een stretch in de lage nek.

Voor meer informatie kom je maar eens langs in de praktijk te Boswijk 7 Ranst

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s