Whole30: Dag 6

30 Dagen zonder brood, kaas, yoghurt, muesli, pasta, rijst, alcohol, toegevoegde suikers…. Ik ben samen met mijn vrouw deze uitdaging aangegaan, het is haar idee en ik wil haar daarin steunen. Langs de andere kant wil ik wel eens voelen wat voedsel schrappen met je lichaam doet. In principe ben ik tegen schrappen, ik geloof niet dat voedsel slecht voor ons is. Je kan altijd iets proberen te vervangen, daar ben ik fan van.

Dag 6: Afgelopen dagen zijn we enorm productief geweest, je krijgt zo’n energieboost van iets aan te pakken waar je al een tijdje van denkt dat je het moet aanpakken: je eetgewoontes. We hebben gewerkt in de praktijk, in de tuin, veel gekookt en meal preps gemaakt. Het was een boordevol weekend. Het kan ook zijn dat we gewoon bezig wouden zijn met iets zonder aan alles te denken dat we niet mogen eten. Dus psychologisch had de uitdaging al een grote impact, ik hou mijn hart al vast voor komend weekend.  Van psychologisch gesproken, je traint enorm je wilskracht want overal heb je verleidingen. Ik heb chocolade wafeltjes in de living staan om nog te verkopen, maar ik zou ze even goed zelf kunnen opeten, of de wijn in de kast of de smeerchoco,….
Het meest uitgesproken effect van de eetgewoontes aan te passen is de sloomheid, die we ervan overhouden. Je lichaam is niet on edge constant, het is geen vermoeidheid want ik eet tot ik genoeg heb. Ook je mentale capaciteiten leiden eronder. Balkjes kopen in de Hubo met hoofdrekenen was nog nooit zo moeilijk. Dus ook je gedachtegang vertraagt; je kan niet op woorden komen, je vloekt veel, je lacht met de stomste zaken,….
Kritische mensen zeggen dan dat je sowieso je zo zou voelen na dat soort weekend, te weinig gerust. Ik kan eerlijk zeggen dat dit anders is. In plaats van pieken en dalen te hebben, krijg ik nu meer het gevoel dat ik wat consistenter word – wat hier inhoudt constant sloom te zijn-.

Het is sowieso nog te vroeg om effecten toe te schrijven aan de uitdaging, maar soms is het wel handig om uw humeur toe te schrijven aan het dieet in plaats van uit te vogelen waarom je nu zo humeurig bent!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s