Update: Whole30 challenge

Eerst en vooral moet ik zeggen dat mijn humeur niet verbeterde naargelang de challenge verliep. Inderdaad die zin moet in de verleden tijd staan, want ik ben “ne quitter”.

De negatieve zaken: mijn darmen en toiletgewoontes werden serieus verstoord tot op een punt dat het niet meer kon toegeschreven worden aan een “cleansing”, want wat is dat eigenlijk zelfs?
Ik twijfel er niet aan dat ik mijn lichaam getraind heb om efficiënter plantaardig voedsel af te breken en dat daardoor de bacteriën in mijn darm betere waarden geven. Allemaal heel goed voor die bacteriën… Ik kon niet de energie opbrengen om te sporten of te gaan wandelen met mijn hondje of die extraatjes te doen in het huishouden/relatie.
Laten dat nu ongeveer belangrijke zaken zijn voor mijn leven: ik voelde dat ik gewicht verloor maar ook veel kracht, ik voelde dat ik gewicht verloor maar geen energie bij kreeg en ik voelde dat ik gewicht verloor maar het huis werd meer en meer een hoopje rommel.

Het gewicht was me dat allemaal niet waard.

Wat heb ik eruit geleerd:

  • ‘s ochtends: afwisseling is het beste. Havermout, yoghurt, smoothie, granola, muesli,… zijn allemaal goede ontbijten. Doe je lichaam een plezier en wissel af.
  • ‘s middags: beleg op brood is stevig geprepareerd en ik vertrouw de fabrikanten minder door de intense focus van de afgelopen weken. Dus ik probeer nu vaker een smosje te maken met tonijn uit blik of een boterham met zalm en kruidenkaas. Ook de hesp is vervangen door de gerookte variant. Het geeft mijn middageten meer smaak. Voor afwisseling kan je eens de overschot van de avond daarvoor eten of zelfs wat slaatjes “foodpreppen”, wat kip, avocado, broccoli,… alles is mogelijk. Steek er wat moeite in.
  • ‘s avonds: grotere groenteporties, zeker meer saus bij de pasta.
  • snacks: ik ben geïntrigeerd geraakt door gedroogde fruitstukjes, niet geconfijt, gedroogd. Dit zou me wel eens kunnen verlossen van de notenverslaving (die afgelopen weken de spuigaten uitliep).

Conclusie:

Negatief:
Ik vind eliminatiediëten/crashdiëten maar niets, je eet achteraf toch alles wat je niet mag met instant verlies van wilskracht en wat schuldgevoel erbij.

Positief:
Kijk naar de etiketten op je voeding in de supermarkt, steek je energie in afwisseling en voedsel voor te bereiden. De sleutel tot gewicht verlies zit in je voeding. Dus blijven zoeken naar recepten, gerechten en probeer zo veel mogelijk zelf in je keuken te maken.

En nu heb ik een koekje verdiend!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s