Moet je nu een nieuwe matras kopen?

Een basisprincipe omtrent het menselijk lichaam helpt je dit advies te doorprikken

het menselijk lichaam is een levend organisme, dat zich onder normale omstandigheden gunstig kan aanpassen aan de omgeving.
Image result for survival of the most adaptable
Een gezond lichaam zou zich in normale omstandigheden moeten kunnen aanpassen aan externe factoren. Een voorbeeld van een externe factor is de ondergrond waarop je slaapt. Ik hoor vaak patiënten verhalen bovenhalen over een andere matras die het verschil heeft gemaakt of een matras op vakantie die hen de nek heeft omgedaan. Onderzoek heeft dit nog nooit kunnen bevestigen dat matrassen een verschil maken in lage rugpijn. Mijn interpretatie van het verhaal de patiënt en het onderzoek is dat het lichaam een onvermogen heeft zich aan te passen aan de nieuwe ondergrond (matras op vakantie) en dat het lichaam een fragiele balans heeft weten te ontwikkelen in de periode dat de patiënt een nieuwe matras heeft gekocht (= het verschil in matras).

Wat is dan de oorzaak dat je lichaam zich slecht/traag aanpast?

Aanpassingen zijn vaak gebeurtenissen in het brein, structurele aanpassing kunnen gemakkelijk een jaar duren vooraleer er op een scan verschil kan aangetoond worden, zeker in bindweefsel. De hersenen en het zenuwnetwerk hebben veel zuurstof nodig om te functioneren, mogelijks is slechte aanpassingen of adaptatie het gevolg van weinig glucose of zuurstof in het centraal zenuwstelsel. Hieruit kunnen we besluiten dat onbewuste activiteiten zoals zuurstofuitwisseling, bloeddoorstroming en vertering een belangrijke spelen in deze “adaptatiestoornissen”.

Image result for nervous system oxygen consumption
https://www.quora.com/Why-does-the-brain-consume-so-much-oxygen-relative-to-its-size

 

Wat zijn onbewuste activiteiten?
het “onbewuste” zenuwstelsel speelt een veel grotere rol in pijn en revalidatie dan het “bewust” of bewegingsgestel. Onderstaande figuur geeft deze verdeling weer, belangrijk hierbij is te weten dat een probleem van dit zenuwgestel zich vertaalt in een lokale gevoeligheid ter hoogte van de wervelkolom en soms in de extremiteiten. Stromingen zoals voetreflexologie of handreflexologie proberen die lokale gevoeligheden te gebruiken om een reflexmatige verandering teweeg te brengen in het adaptatiesysteem. Voor die zaken te staven/het tegendeel te bewijzen moet er eerst nog wat meer onderzoek komen.
Image result for orthosympatisch in parasympathicus

Dus wat betekent dit nu concreet?

  • Door bewegingen in je lichaam ga je perfectioneren wat je al goed kunt of leren wat je nog niet goed kunt, op vlak van revalidatie is iets nieuws leren interessanter omdat dit een groot potentieel heeft om je leven te verbeteren of je klacht te verminderen. Iets blijven herhalen om te perfectioneren of er goed uit te zien is fitness en sport. In deze categorie plaats ik ook steunzolen en matrassen. In het begin kan het verschil tussen een oude en nieuwe matras zo’n nieuwigheid zijn dat je zeer veel verschil merkt, na een tijdje wordt dit de nieuwe norm en voel je dus eigenlijk niet meer waar je op ligt. De optimale positie voor je rug op een matras bestaat niet. Idem voor je voeten, initieel kan het een zeer groot verschil geven, zo’n steunzool, daarna wordt dit de nieuwe norm. Oefeningen zijn identiek, maar daar investeer je meestal minder geld in en kan je meer in variëren om je adaptatiesysteem te verbeteren.
  • Je zenuwstelsel, je vertering- en je circulatienetwerk is zo belangrijk voor ons lichaam dat spieren en bindweefsel er vaak de dupe van is. Je kan dus perfect een peesontsteking of hernia hebben waar je niets van af weet, zolang het zenuwstelsel in de buurt oké blijft. Het tegenovergestelde is ook waar, je kan ergens totaal geen probleem hebben, maar wanneer de zuurstoftoevoer naar je zenuw verstoord is, zal je pijn ervaren. Structuur is ondergeschikt aan functie op korte termijn en op lange termijn is functie ondergeschikt aan functie.
  • Je onbewust zenuwstelsel kijkt naar je homeostase of je evenwicht, het overleven. De onderdelen hiervan is dan ook het flight or fight or freeze respons, net evenzeer het herstelrespons zoals slapen, toiletbezoeken, verteren, voortplanting. Deze systemen hebben voorrang op je bewegingsstelsel, liever een beetje minder goed bewegen dan je leven met een aantal jaar verkorten, toch logisch van ons brein, niet?
  • Het brein is een informatie verwerkingsbedrijf. Het krijgt enorm veel impulsen binnen, probeert deze te analyseren of weg te filteren en focust zich op de belangrijkste. Daarmee dat je geen pijn voelt wanneer je druk bezig bent, maar je kan perfect pijn voelen wanneer je in rust bent. Chronische pijn is vaak dus het gevolg van “foute” informatie of “teveel” informatie, waardoor dat meditatie en yoga en sporten allemaal een plek hebben.

Mijn samenvatting

Investeer in je lichaam, target verschillende regio’s of oefen op een andere manier. Investeer in je mindset via dagboeken, meditatie, mindfulness en anderen. Dus investeer je tijd en geld in lichaam, niet in een bedrijf dat dure matrassen produceert.

Even voor duidelijk te maken: het kan je helpen een nieuwe matras te kopen, maar niet omdat je lichaam in de optimale positie ligt maar gewoon vanwege een stroom “nieuwe informatie”. Ik wil duidelijk maken dat geld en tijd investeren in je lichaam of mindset niet naar de winkel gaan is, maar er effectief mee bezig zijn.

Voor verdere informatie mag je mij altijd opbellen!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s