Spotlight: Musculus Tensor Fascia Lata

tensor fascia lata

De oorsprong van deze spier is de bekkenkam, hij eindigt ter hoogte van de buikenkant van de knie. Zijn functie is bij aanspanning een zijwaartse beweging van het been, een uitwendige draaiing en plooiing bij een gestrekt been, bij plooiing van de heup zorgt deze spier voor tegenovergestelde bewegingen. Zijn belangrijkste job is stabiliseren van het been bij éénbenige stand. 

Wanneer we zijn naam ontleden is hij de tensor fascia lata, dus de aanspanner van het bindweefsel ter hoogte van het hele been. Door een minimale contractie gaat het bindweefsel aangespannen worden, waardoor de waterdruk in het been toeneemt door de afname van het volume van het been.

Waterdruk of vochtcirculatie begint een stokpaardje te worden bij mij. In rust moet deze spier dus kunnen loslaten zodat er voldoende bloed in het been komt voor natuurlijk herstel te garanderen. Bij sporten is deze aanspanning cruciaal voor stabiliteit.

Wanneer kan deze spier nu niet meer “loslaten”? Zijn bezenuwing komt vanuit het laagste niveau van onze mobiele rug, tussen het L5 en het bekken. Een probleem kan daar liggen. Er kan een lokaal letsel door een harde val op de zij of andere fysieke impact. Qua vochtcirculatie zit deze spier op hetzelfde segment (de laagste ribbenregio) van de darmen. Soms kan er door een reflexboog ter hoogte van het segment een probleem van de darm zich omzetten in een probleem in de tensor fascia lata en dus een algemeen drukverhoging in het been en dus in een verminderde natuurlijke herstelling in het been. Omgedraaid kan het zelfde een probleem van drukverhoging in het been kan een probleem in de darmen veroorzaken.

In mijn visie is onderstaande oefening het beste geschikt voor deze spier:

Image result for standing hip abduction

Herhalingen zit rond 8, sets zijn onbelangrijk. Het verschil tussen 0 en 6 is oneindig, het verschil tussen 6 en 12 is minimaal als je de oefening dagelijks doet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s