Voetproblemen?

Volgens de podoloog van Move to Cure, de begeleiders van de rode duivels zijn slippers, zwakke zolen en hakken dooddoeners, maar bij kinderen zijn te stevige schoenen dan weer de dooddoeners.

slippen kinesist ranst
link naar het hln artikel: hier HLN link

Ik vind het een ware professional, die duidelijk weergeeft dat een lokaal probleem vaak van hoger komt maar tegelijkertijd ook een hoger probleem kan verklaren. Hij heeft de enigste valkuil niet kunnen weerstaan.

En dat is NOCEBO: het benoemen van klachten met het “te veel” of “te weinig” of “te stevig” of “te hoog” of “scheef” of “te laag” of “te zacht”. Hij plakt er zelfs nog getallen op van 4 a 5 cm… Niemand kan eigenlijk reproduceren wat hij nu zegt, laat staan bevestigen.

Even duidelijk maken: ik spreek hem niet tegen, hij is een specialist en heeft veel ervaring, hopelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Schoeisel heeft een impact op ons performance en comfort. Ik durf alleen niet te beweren dat het een oorzaak is van pijn, zeker voetpijn.

Ik probeer steeds duidelijk te maken dat interpretaties van woorden heel belangrijk is. In de praktijk zijn dergelijke uitspraken (hopelijk) niet te horen. Ik praat niet over scheef of steun, zoals hij. Ik ben bezig met de perceptie van de patiënt over zijn lichaam, de perceptie van zijn klacht en mogelijke regio’s waar ik van vind dat er een verminderde mobiliteit of verminderde functie is. Het belangrijke is dat ik dat vind. Hopelijk is dat meetbaar, bevestigbaar en reproduceerbaar maar zeker weet ik het niet.

Wat ik hiermee wil duidelijk maken is dat perceptie ver strekt en dat uitspraken de perceptie beïnvloeden. Een klacht is (vaak) een perceptie en deze uitspraken maken die alleen erger.

Laat me weten wat jullie ervan vinden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s