Wat is dat nu met voeding?

Ik lees graag bij over het menselijk lichaam, momenteel ben ik aan het lezen in het boek: “How not to die” door Dr Michael Greger (link naar boek). Een heel boek over niets anders dan voeding en hun relatie naar aandoeningen. Het is een dokter dus het gaat voornamelijk over aandoeningen zoals hart- en vaatziektes, parkinson, alzheimers, diabetes en kanker.

In dit boek beschrijft hij hoe stoffen in “whole food plant based diet” medicatie kan doen verlagen of soms zelfs volledig stoppen, het zou zelfs preventief werken naar deze soort aandoeningen. Of wanneer je gediagnosticeerd bent met een dergelijke aandoening zou je door dergelijk dieet zelfs een kleine ommezwaai aan je leven kunnen geven.

Hoeveel mensen pakken geen preventieve medicatie voor deze aandoeningen?

Toch is het nog één van de meest voorkomende doodsoorzaken in de wereld. Natuurlijk in mijn werkomgeving word ik hier indirect mee geconfronteerd door pijn en degeneratie. Degeneratie komt door een verminderde bloeddoorstroming en dat kan zich opstapelen doorheen de jaren. Dus dan is het niet de leeftijd die klachten genereert maar eerder de opgestapelde tekortkomingen aan bloeddoorstroming in je pijnlijke regio, dit wordt uitgelegd naar lage rugpijn in dit filmpje. Klachten die maar blijven aanhouden en niet verdwijnen door natuurlijk herstel of lokale behandelingen dienen vrij snel globaal behandeld te worden, of het nu door meer te slapen is, overwegen te mediteren, beter te eten, vaker te sporten,… maakt weinig uit. Er is dan iets meer met uw lichaam aan de hand.

Ik heb moeilijkheden met dit uit te leggen aan mijn patiënten. Ik hoor vaak zaken zoals “de rest is in orde, het is alleen dat puntje/mijne rug/nek/hoofdpijn/schouderpijn/…”. Als het enkel dat puntje was, dan was mijn job ongelooflijk simpel en rechtlijnig geweest. Het menselijk lichaam steekt ingewikkeld in mekaar.

Zo is er bijvoorbeeld verschil tussen studies die uitgevoerd worden op cellen in buisjes (in vitro) en studies uitgevoerd op mensen. Deze studies hebben vaak tegenovergestelde resultaten. Kokosolie kan bijvoorbeeld in vitro goede resultaten hebben en minder inflammerend werken, dat betekent niet dat het in het menselijk lichaam ook zo werkt. Dit zorgt voor frustratie en artikels zoals deze.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s