Vervuiling

De luchtvervuiling, grondvervuiling en lichtvervuiling is allemaal  zeer reëel. Iedereen probeer zijn eigen steentje bij te dragen, maar meten is weten en daarom kijk ik uit naar de resultaten van Curieuzeneuren Vlaanderen. Dat al deze vervuiling impact heeft op onze levens lijkt dan ook maar een klein stapje verder, meer bepaald op ons immuunsystemen die al deze stoffen moeten kunnen verwijderen.

De luchtvervuiling komt het meest in contact met onze neuzen, kelen en longen. Je kan niet constant op vakantie gaan naar de regio met het minst aantal mensen present voor de beste lucht te genieten, dus wat doe je ertegen?

Je kan starten met je ademhalingsspieren te trainen, dit kan je globaal doen door duursporten te beoefenen of juist af en toe interval training te gaan doen. Kritisch denkende mensen zeggen dat dat je juist meer slechte stoffen binnen krijgt. Dat klopt, maar je lichaam wordt ook beter met zich ertegen te verweren. Je kan je ademhalingsspieren ook lokaal trainen door in te ademen door je borst en je buik en idem qua uitademhaling. Ten slotte kan je ook leren “zuchten”, wat de luchtsnelheid door je longen verhoogt zonder iets af te sluiten. Zoals gezegd in vorig blogbericht lees ik veel over voeding en vind ik dit filmpje leuk te zien en om te weten in deze situatie. Ik eet alvast vaker broccoli.

De grondvervuiling kan je eigenlijk zien als een mogelijks gevolg van de luchtvervuiling die door de regen in de grond wordt geboord. Ik moedig enkel initiatief aan dat eigen groenten kweekt.

De lichtvervuiling binnenshuis is het befaamde blauwe licht dat je van je smartphone en tablets krijgt. Iedereen kent dat gevoel wel van te lang naar een scherm gekeken te hebben en kan daar slecht van slapen, zeker mensen met slaapmoeilijkheden kunnen hiervan getuigen. Je kan natuurlijk het logische doen en schermtijd verminderen en meer boeken lezen, maar dat is vaak niet genoeg. Omdat ons menselijk lichaam zich aan zou moeten passen aan nieuwe situaties, zou je “verminderd” schermtijd je van tijd tot tijd onverwacht en onaangekondigd toch nog klachten kunnen veroorzaken. Je kan dit vaak mechanisch verbeteren door je nek eens te laten nakijken op eventuele functieverliezen (bijvoorbeeld minder kunnen draaien of knarsetanden) of je kan eens kijken naar dit filmpje.

Vervuiling is er, zonder twijfel. De vraag blijft of jij ertegen kunt en je kunt aanpassen of niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s