Laaggradige inflammatie

Laaggradige inflammatie wordt gelinkt aan meerdere ziektes, zoals bijvoorbeeld cardiale en metabolische aandoeningen. Een concreet voorbeeld is niet-alcoholische vette lever ziekte oftewel Non alcoholic fatty liver disease (NAFLD) of reuma of diabetes of aderverkalking of….

Er is ook een link tussen het Centraal Zenuwstelsel (CZS) en de laaggradige inflammatie. Bij mensen met dementie bleek dat patiënten met een hogere startwaarde tot 4 keer zo snel achteruit gingen dan patiënten met een lage startwaarde van laaggradige inflammatie.

Een andere functie van het CZS is pijnregulatie, hierbij gaat het zenuwstelsel snel reageren met een echte ontsteking op een pees, ligament en spier. Een tikje kan een bombardement aan pijn, zwelling en roodheid genereren. Dit is niet normaal, we zouden tegen een stootje moeten kunnen. Soms kunnen we dat heel goed, soms ook niet. De stress situatie speelt een belangrijke rol hierin.

Maar niet alles tegelijk, even bekijken naar wat we tegen laag gradige inflammatie kunnen doen.

Dat is kleurrijk eten. Plantaardig weliswaar, want daar zitten geen cholesterol, transvetzuren, etcetera in.

In onderstaande tabel staat er wat flavonoids doen met de CRP of c reactive protein, een belangrijk iets bij inflammatie en pijn.

laaggradige inflammatie tabel groenten
bron: British journal of Nutrition (2015 Oct 14; 114(7): 999–1012)

Flavonoids vind je terug in alle groeten, hoe kleurrijker hoe beter. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je laaggradige inflammatie sterk teruggedrongen wordt.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s